6 ноября, Афанасьев День

Икона святителя Афанасия. Азбука православия

Афанасьев день – народный праздник, который отмечается 6 ноября. В церковном календаре этот день посвящен памяти святителя Афанасия, первого патриарха Константинопольского. В этот же день празднуется и день почитания иконы Богородицы всех скорбящих радость.

Афанасий родился в XII веке в Адрианополе и уже в молодости покинул родной дом в Салониках, чтобы посвятить себя духовной жизни. Он принял постриг в одном из монастырей и некоторое время странствовал, прежде чем обосноваться на Афонской горе. Впоследствии его избрали патриархом Вселенской церкви. Благодаря своей преданности и вере, у него был дар чудотворения, и он исцелил множество людей. Святой Афанасий скончался в возрасте 100 лет.

Многие молятся святому Афанасию с просьбой о поддержке в вере, наставлении на путь истины, избавлении от сомнений, а также об исцелении от телесных и душевных недугов. Икона Богородицы всех скорбящих радость была обнаружена в XVII веке в Московской Преображенской церкви, но никто не знает, как она туда попала. Икона обрела славу после того, как при молитве перед этим образом одна женщина, страдающая от смертельной болезни, была исцелена. Пресвятая Богородица явилась ей в сновидении и дала указания о том, что нужно сделать, чтобы избавиться от болезни. После того, как икону принесли к больной и провели молебен, сестра московского патриарха Иоакима полностью выздоровела. Об этом чуде узнал весь город, и икону начали многие почитать.

Одной из самых известных икон всех скорбящих радость является икона с грошиками, которая перенесла сильную грозу. Этот образ находится в церкви Святой Троицы в Санкт-Петербурге. Во время сильной грозы храм почти разрушился, а монетки из ящика для пожертвований разлетелись и отпечатались на иконе, но сам образ остался невредимым.

Молитва перед иконой Богородицы всех скорбящих радость помогает нуждающимся людям получить необходимые блага, принести утешение в периоды горя и трудностей, исцелить физические и душевные болезни. Она также охраняет торговцев и помогает в делах, помогает преодолеть обиду, угнетение, страдания, отчаяние и склонность к отчаянию. Говорят, что если человек ощущает недомогание, после молитвы перед этой чудотворной иконой его состояние улучшается.

В день празднования иконы Богородицы всех скорбящих радость традиционно готовят целебный узвар из сухофруктов с медом. Этот напиток, считается, избавляет от многих болезней.

Икона святителя Афанасия.

Тропарь святителю Афанасию, патриарху Цареградскому, глас 1

Чистоты жития свётом страстное тёрние попалил еси/ и течéнием слез безплодную зёмлю напойл еси,/ многоплодну ниву душёвную содёлав,/ Афанасие треблаженне,/ светило Царюграду, Патриархом удобрение,// моли Христа Бóга спастися душáм нашим.

Кондак святителю Афанасию, патриарху Цареградскому, глас 2

В свётлую свящёния одёжду одёявся,/ мысленно в Небёсныя радостно достигл еси Царства./ Тем восприяша тя селёния праведных,/ идёже есть неизглаголанно весёлие,/ и слова, и всех святых лицы,/ святителю Афанасие,// моли непрестанно о всех нас.

Икона Пресвятой Богородице «Всех скорбящих Радость»

Молитва Пресвятой Богородице «Всех скорбящих Радость»

О, Пресвятая Владычице и Богородице, Высшая Херувим и Честнейшая Серафим, Богоизбранная Отроковице, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте! Подаждь утешёние и нам, в погибели и скорби сущим; разве бо Тебе иного прибёжища и помощи не имамы. Ты едина еси радости нашея Ходатаица, и яко Матерь Бóжия и Мати милосёрдия, предстоящи у Престола Пресвятыя Троицы, можеши нам помощи, никтоже бо притекаяй к Тебё посрамлен отходит. Услыши убо и нас ныне в день погибели и печали пред Твоёю иконою припадающих и со слезами Тебе молящихся: отжени от нас належащия на нас скорби и бёды в сей врёменней жизни, не лишены же сотвори Твойм всесильным ходатайством и вечныя нескончаемая радости в Царствии Сына и Бога нашего. Аминь.

Молитва 2-я Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Всех скорбящих Радость»

О, Пресвятая и Преблагословённая Дёво, Владычице Богородице! Призри милостивным Твойм оком на нас, предстоящих пред святою иконою Твоёю и со умилёнием молящихся Тебе; воздвигни нас из глубины греховныя, просвети ум наш, омрачённый страстьми, и уврачуй язвы душ и телёс наших. Не имамы иныя помощи, не имамы иныя надёжды, разве Тебé, Владычице. Ты вёси вся нéмощи и согрешéния наша, к Тебе прибегаем и вопиём: не остави нас Твоёю Небёсною помощию, но предстани нам присно и Твойм неизречённым милосёрдием и щедротами спаси и помилуй нас, погибающих. Даруй нам исправлёние греховныя жизни нашея и избави нас от скорбéй, бед и болёзней, от внезапныя смёрти, ада и вёчныя муки. Ты бо, Царице и Владычице, скорая Помощница и Заступница еси всем притекающим к Тебё и крёпкое прибёжище грёшников кающихся. Подаждь убо нам, Преблагая и Всенепорочная Дёво, христианский конéц жития нашего мирен и непостыден и сподоби нас Твойм ходатайством вселитися в Обителях Небёсных, идёже непрестанный глас празднующих радостию славит Пресвятую Троицу, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно, и во вёки веков. Аминь.

Икона Пресвятой Богородице «Всех скорбящих Радость»

Молитва 3-я Пресвятой Богородице «Всех скорбящих Радость»

О, Владычице Преблагословённая, Защитнице рода христианскаго, прибёжище и спасёние прибегающих к Тебе! Вем, войстинну вем, яко зело согреших и прогнёвах, Премилостивая Госпоже, рожденнаго плотию от Тебё Сына Бóжия. Но имам многия образы прёжде мене прогневавших Его милосёрдие: мытари, блудницы и прочия грёшники, ймже дадёся прощёние грехов их покаяния ради и исповедания. Тыя убо образы помилованных очесéм грешныя души моея представляя и на толикое Бóжие милосéрдие, óныя приéмшее, взирая, дерзнух и аз грёшный прибёгну с покаянием ко Твоему благосёрдию. О, Всемилостивая Владычице! Подаждь ми руку помощи и испроси у Сына Твоего и Бога матерними и святейшими Твойми молитвами тяжким мойм грехом прощёние. Вéрую и исповёдую, яко Той, Егоже родила еси, Сын Твой есть войстинну Христóс, Сын Бóга живаго, Судия живых и мертвых, воздаяй коемуждо по делом егó; вёрую же паки и исповéдую Тебе быти истинную Богородицу, милосёрдия источник, утешéние плачущих, взыскание погибших, сильную и непрестаюшую к Богу ходатаицу, зело любящую род христианский, и споручницу покаяния; войстинну бо несть нам иныя помощи и покрова, разве Тебе, Госпоже Премилостивая, и никтоже, уповая на Тя, постыдеся когда, и Тобою умоляя Бóга, никтоже оставлен бысть. Того ради и аз Твою неисчётную благость молю: отвёрзи двёри милосёрдия Твоего мне заблуждшему и падшему в тимение глубины, не возгнушáйся менé сквёрнаго, не прёзри грёшнаго молёния моего, не остави мене окаяннаго, яко в погибель злобный враг похитити мя ищет, но умоли о мне рожденнаго от Тебё милосёрдаго Сына Твоего и Бога, да простит великия моя грехи и избавит мя от пагубы моея, яко да и аз, со всёми получившими прощёние, воспою и прославлю безмёрное милосёрдие Бóжие и Твоё непостыдное о мне заступлёние в жизни сей и в нескончаемом вёце. Аминь.

Молитва 4-я Пресвятой Богородице «Всех скорбящих Радость»

Царице моя преблагая, Надёждо моя, Богородице, Приятелище сирым и странным Предстательнице! Скорбящим Радосте, обидимым Покровительнице! Зриши мою беду, зриши мою скорбь: помози ми яко нéмощну, окорми мя яко странна. Обиду мою вёси, разреши ту, яко волиши: яко не имам иныя помощи разве Тебе, ни иныя Предстательницы ни благия Утёшительницы токмо Тебé, о Богомати, яко да сохраниши мя и покрыеши во вёки веков. Аминь.

Молитва 5-я Пресвятой Богородице «Всех скорбящих Радость»

Заступнице Усёрдная, Благоутробная Господа Мати, к Тебе прибегаю аз, окаянный и паче всех человéк грешнéйший; вонми гласу молéния моего, вопль мой и стенание услыши. Яко беззакóния моя превзыдóша главу мою, и аз, якоже корабль в пучине, погружаюся в море грехов мойх. Но Ты, Всеблагая и Милосёрдная Владычице, не прёзри мене, отчаяннаго и во гресéх погибающаго; помилуй мя, кающагося в злых дёлех мойх, и обрати на путь правый заблудшую окаянную душу мою. На Тебе, Владычице моя, Богородице, возлагаю все упование моé. Ты, Мати Бóжия, сохрани и соблюди мя под кровом Твойм, ныне и присно и во вёки веков. Аминь.

Всем крепкого здоровья и благополучия! Берегите себя!

Светоч - новости Дубовского района
Добавить комментарий