8 января — праздник благодарности матерям и женщинам, помогающим в рождении новой жизни

Азбука православия

8 января – женский день, когда традиционно благодарят всех, кто помог женщинам в родильном процессе, помимо самих матерей. Раньше эту роль исполняли повитухи, а сейчас – акушеры и врачи. В этот день дети выражают благодарность своим матерям за самый драгоценный подарок – жизнь, поэтому этот день также называют «Бабий праздник» или «Бабье каши». Связь этого праздника с историей Рождества особенно ярко подчеркивает то, что рождение ребенка – это настоящее чудо.

По церковному календарю 8 января отмечается собор Пресвятой Богородицы, а также праздник четырех икон Богородицы: Блаженная чрево, Милостивая, Остробрамская и Киевская. Собор Пресвятой Богородицы – это день, когда прославляют Богоматерь, которая явила на свет Иисуса Христа. А праздник называется собором в соответствии с древней христианской традицией собираться в храмах в этот день для прославления Богородицы. К этому дню относится и икона собора Пресвятой Богородицы, которая часто украшает фасады церквей. Если у Вас дома есть эта икона, то она поможет улучшить отношения между детьми и родителями, а также между супругами, облегчив процесс принятия совместных решений. Икона Богородицы Блаженная чрева или Барловская была найдена в XIV веке и с тех пор стала надежной опорой и особой защитницей для женщин, особенно для тех, кто готовится стать матерью. Молитва перед этой иконой помогает при тяжелых испытаниях, вызывает помощь и поддержку во время родов, а также обращается с просьбой о рождении здорового ребенка, исцелении от бесплодия и других осложнений, связанных с беременностью. Икона Богородицы Милостивая или Киевская была написана на Руси, предание о ней появилось в XVII веке в московском женском монастыре Зачатия. Молятся иконы Милостивой о исцелении от кровотечения, бесплодия, о даровании детей, о снятии головной боли и паралича, о разрешении семейных разногласий, о избавлении от нужды, о благополучии и счастье в семье. Остробрамская икона Богородицы была открыта в городе Вильнюс (XV век) и почитается как икона, способная помочь тем, у кого дома часто возникают конфликты, недуги или другие несчастья. Ее часто берут с собой в путешествия для защиты от неприятностей на дороге. Молитва перед Остробрамской иконой Богородицы помогает избежать внезапной смерти, выздоровить от тяжелых заболеваний, особенно психических расстройств, а также преодолеть трудности и горе. К иконе Трех Радостей обращаются с просьбой об избавлении от отчаяния и депрессии, о помощи в беде, о восстановлении справедливости, о избавлении от бесплодия и о защите родных и близких, находящихся вдали от родного дома.

Все эти иконы считаются чудотворными и помогают людям в разных ситуациях. Они приносят утешение, надежду и поддержку, и их почитают как в православных, так и в католических традициях. Располагать иконы в доме рекомендуется в правом углу, напротив входной двери. Они станут символом защиты, согласия и благополучия для всей семьи.

Икона Собору Пресвятой Богородицы.

Тропарь Собору Пресвятой Богородицы, глас 4

Пречистая Богомати, Богородице, Собор Твой честный украшéн многоразличными добротами, дары Ти приносят, Госпоже, многи мирстии людие, узы наша грéшныя раздери Своёю милостию и спаси души наша.


Кондак Собору Пресвятой Богородицы, глас 6

Иже прёжде денницы от Отца без матере родивыйся, на земли без отца воплотися днесь из Тебé. Тéмже звезда благовествует волхвом, Ангели же с пастырьми поют несказанное Рождество Твое, Благодатная.

Молитва Пресвятой Богородице пред иконою Ея Собор Пресвятой Богородицы

Пресвятая Владычице моя Богородице, святыми Твойми и всесильными мольбами, отжени от мене, смиреннаго и окаяннаго раба твоего, уныние, забвёние, неразумие, нерадение, и вся скверная, лукавая и хульная помышлёния от окаяннаго моего сéрдца и от помрачённаго ума моего, и погаси пламень страстéй мойх, яко нищь ёсмь и окаянен: и избави мя от многих и лютых воспоминаний и предприятий, и от всёх действ злых свободи мя: яко благословённа еси от всёх родов, и славится Пречестное имя Твоё во вёки веков. Аминь.

Икона Пресвятой Богородице Ея Блаженное Чрево.

Молитва Пресвятой Богородице пред иконою Ея Блаженное Чрево

О, Всепетая Мати, Радость всему миру непреложно во Чреве Своем воплотившая и всех святых Святейшее Слово на спасение наше родившая! Ты, всех Подателя радости нам даровавшая, во Чреве Своем Того носившая и гонения, скорби и лишения в непраздности Своей претерпевшая, видевшая Сына Своего возлюбленного скорбяща, гонима, оскорбляема, неправедным судиям предаваема и осуждена, оклеветаема, оплеваема, ко Кресту за нас пригвождена, и смерть за падшее создание Свое приявша, можеши всякую скорбь человеческую в Своем сердце вместити и нам всем во всем сострадати. Ты, в вертепе земном пере: рте от волхвов дары и препростых пастырей овец, небесную радость благовестия Рождества Твоего в сердцах своих с велиим трепетом и страхом вместивших, поклонение смиренно приемшая, воистину можеши всякими дары земными и небесными нас исполнити и во всякой скорби облегчение в сем вертепе земном, многострадальном и многомятежном нам даровати, радостью небесного утешения горечь нашего многоскорбного жития растворяя! Ты, Сына Своего Воскресшим видевшая, радость воскресения сердцем познавшая, можеши от всякой нас скорби избавити и на радость ее преложение нам даровати. Сего ради молим Тя: прими моления наша, от скорби нашея из глубины сердец Тебе приносимыя, от всякой скорби и печали нас избави, на радость ее преложение нам даруй и всякой радости нас исполни. Помоги матерям, иже по глаголу Божию в печалях детей своих носящих и в болезнях рождающих, даруй им терпение, бремен облегчение, в скорбях утешение, по сем долгожданную всеисполненную радость деторождения и нечаянную радость всех благ исполнения и к Подателю всех благ — Христу Богу нашему приведи. Воспитай их на пажитях Сына Твоего Христа Бога нашего, да все едиными усты и единым сердцем восславим Сына Твоего и Бога и Твое всемилостивое о нас к Нему грешных предстательство во веки веков. Аминь.

Икона Пресвятой Богородице «Милостивая».

Тропарь Пресвятой Богородице пред иконой Ея, именуемой «Милостивая», глас 1

Притецéм, людие, со дерзновёнием к Милостивей Царице Богородице, и умилённо воззовём к Нёй: ниспосли, Владычице, милости Твоя богатыя, сохраняя во здравии и благодёнствии грешныя рабы Твоя. Болящия исцели, скорбящия утёши и бёдствующим помози. И сподоби нас, Премилостивая, благочёстно житиé сиé земное скончати, христианскую непостыдную кончину получити и Небёсное Царствие унаслёдовати. Град наш избави от всякаго злаго обстояния, ограждая Твойм милостивым заступлёнием. Мирови мир даруй и спасéние душáм нашим испроси.

Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея Милостивая

О, Пресвятая и преблагословённая Мати Гóспода, Бóга и Спаса нашего Иисуса Христа, Милостивая Богородице и Приснодёво Марие! Припадая к святей и чудотворней иконе Твоёй, смирённо молимся Тебе, Благой и Милосёрдой Заступнице нашей: вонми гласу грешных молёний наших, не презри воздыханий от души, виждь скорби и беды нас обышедшия, и яко любвеобильная войстину Мати потщися на помощь нам безпомощным, унылым, во многия и тяжкия грехи впадшим и присно прогневляющим Господа и Создателя нашего, Егоже умоли, Предстательнице наша, да не погубит нас со беззаконьми нашими, но явит нам человеколюбную Свою милость. Испроси нам, Владычице, у благости Его, телéсное здравие и душевное спасёние, благочёстное и мирное житие, земли плодоносие, воздуха благорастворение, дожди благоврéменны и благословёние свыше на вся благая дела и начинания наша, и якоже древле призрéла еси милостиво на смиренное славословие послушника Афонскаго, воспевавшаго Ти пёснь хвалёбную пред Пречистою иконою Твоёю, и послала еси к нему Архáнгела Гаврийла научити его пéти пéснь небéсную, éюже славословят Тя áнгели горé, сице приими благоутробно и наше ныне усéрдно приносимое Тебё молитвословие, и принеси é дите Сыну Твоему и Бóгу, да милостив будет Он нам грешным, и пробавит милость Свою всём чтущим Тя и с верою покланяющимся Святому Образу Твоему. О, Царице Всемилостивая, Мати Божия Всеблагáя, простри к Нему Богоносныя Твой руце, имиже Его, яко младенца носила еси, и умоли Его вся ны спасти и избавити погибели вёчныя. Яви нам, Владычице, Твоя щедроты: болящия исцели, скорбящия утёши, бёдствующим помози: благопоспеши всём нам носити иго Христово в терпении и смирении, сподоби нас благочёстно житиé сие земное скончати, христианскую непостыдную кончину получити, и Небёсное Царствие унаслёдити, Матерним ходатайством Твойм к рождшемуся от Тебе Христу Богу нашему, Емуже со Безначальным Его Отцéм и Пресвятым Духом, подобает всякая слава, чёсть и поклонение, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

Икона Ея Остробрамской Виленской.


Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея Остробрамской Виленской


О, Пресвятая Дёво, Мати Господа вышних сил, Небесе и земли Царице и града нашего Киева всемощная Заступнице! Приими хвалёбное пёние сиé от нас недостойных раб Твойх, и вознеси молитвы наша ко престолу Сына Твоего и Бóга нашего, да милостив будет нам, грешным, и да пробавит благость Свою чтущим Тя и с верою и любовию покланяющимся чудотворному
образу Твоему. К кому бо возопийм Владычице? К кому прибéгнем в горестех наших, аще не к Тебе, Царице Небéсная? Кто плач наш и воздыхания наша приймет, аще не Ты, Пренепорочная, Надёждо христиан и прибёжище нам грёшным? Кто паче Тебё в напастех защитит? Тéм же молим Тя усёрдно: покрый Твойм ходатайством наша прегрешéния, защити нас от враг видимых и невидимых, умягчи сердца злых человек, возстающих на нас. О, Мати Господа нашего Творца! Ты еси корень дёвства и неувядаемый цвёт чистоты. Приими недостойную молитву нашу и соблюди нас в чистотé душевней, сохрани нас от навéта злых человéк и от внезапныя смéрти, и даруй нам прежде конца покаяние. Помилуй нас в дневных часёх и утренних и вечёрних, и во перс всякое врёмя сохрани нас: стоящих, седящих соблюди, и на всяком пути ходящих, и в нощных часéх спящих снабди, покрый и заступи. На всяком мёсте и на всякое врёмя буди нам, Мáти Преблагáя, стенá необоримая и заступлёние крепкое. Ты хранительница жизни всея нам явися, Пречистая; Ты нас избави от бесов в час смéрти; Ты и по смéрти упокоéние обрести испроси у Сына Твоего и Бóга нашего. Мы же, грёшнии, со упованием молёния Тебе возносим и умильно вопиём: радуйся, Благодатная; радуйся, Обрадованная; радуйся, Преблагословённая; Господь с Тобою, с Тобою с нами. К Тебé прибегаем, яко к несомнéнней и скорой Заступнице нашей, и Тебе, яко всемогущей Помощнице, сами себе и друг друга и вёсь живот наш по Христе Бóзе предаéм, Ему же подобает всякая слава, чёсть и поклонёние со Безначальным Егó Отцéм, со Пресвятым и Благим и Животворящим Его Духом, ныне и присно, и во вёки веков. Аминь.


Молитва иная Пресвятой Богородице пред иконой Ея

Остробрамской Виленской О, Всемилостивая Госпоже, Царице Богородице, от всéх родов избранная и всёми роды небёсными ублажаемая! Воззри милостиво на предстоящия пред святою иконою Твоёю люди сия, усёрдно молящияся Тебе, и сотвори предстательством Твойм и заступлёнием у Сына Твоего и Бóга нашего, да никто же отыдет от мéста сего тощ упования своего и посрамлен в надёжде своёй, но да приймет кийждо от Тебе вся по благому изволёнию сёрдца своего, по нужде и потребе своёй, во спасёние души и во здравие тёлу. Наипаче же осени и огради покровом Твойм, Милосёрдная Мати, Цёрковь Твою Святую, вышним Твойм благословёнием архиереи наши православныя укрепи, миром огради, и Святéй Твоёй Цёркви цёлых, здравых, чёстных, долгодёнствующих, право правящих слово Своея истины даруй, от всёх же видимых и невидимых врáг, со всёми православными христианы, милостиво избави, и во православии и твёрдей вéре до конца веков непоступно и неизмённо сохрани. Призирай благосéрдием, Всепётая, и призрением милостиваго Твоего заступлёния на всю страну нашу, грады наша и град сéй, и на сия богатыя Твоя милости неоскудно изливай. Ты бо еси всесильная Помощница и Заступница всёх нас. Приклонися к молитвам и всех раб Твойх, ко святей иконе Твоёй здё притекающих, услыши воздыхания и гласы, имиже раби Твой молятся во святéм мéсте сéм. Аще же и иновёрный, и иноплемённик, зде преходя, помолится, услыши, чадолюбивая Госпоже, и сего человеколюбне и милостивно содёлай, яже к помощи ему и ко спасёнию. Ожесточённыя же и разсёянныя сердцы свойми во странах наших на путь истины настави: отпадшия от благочестивыя вёры обрати и паки святéй Православней Соборней и Апостольстей Цёркви сопричти. В домéх людей Твойх и во братии святыя обители сея мир огради и соблюди, в юных братство и смиренномудрие утверди, старость поддержи, отроки настави, в возрасте совершéннем сущия умудри, сирыя и вдовицы заступи, утеснённыя и в скорбех сущия утёши и охрани, младéнцы воспитáй, болящия уврачуй, пленéнныя свободи, ограждающи ны присно от всякаго зла благостию Твоёю, и утёши милостивным Твойм посещёнием и вся благодёющия нам. Даруй же, Благая, земли плодоносие, воздуху благорастворение и вся, яже на пользу нашу, дары благоврéменныя и благопотрéбныя, всемощным Твойм предстательством пред Всесвятою Живоначальною Троицею. Прёжде отшедшия отцы и матери, братию и сестры наша, и вся от лёт дрёвних ко святéй иконе Твоёй сёй припадавшия, упокой в селёниих святых, в мёсте злачне, в мёсте покойне, идёже нёсть печаль и воздыхание. Егда же приспéет и наше от жития сего отшёствие и к вёчной жизни преселёние, предстани нам, Преблагословённая Дёво, и даруй христианскую кончину жития нашего, безболёзненну, непостыдну, мирну и Святых Таин причастну, да и в будущем вёце сподобимся вси, купно со всёми святыми, безконечныя блажённыя жизни во Царствии возлюбленнаго Сына Твоего, Господа и Бóга нашего Иисуса Христа, Емуже подобает слава, чёсть и поклонение со Отцём и Святым Духом, во вёки веков. Аминь.

Икона Ея Трех Радостей.


Тропарь Пресвятой Богородице пред иконой Ея Трех Радостей, глас 4

От святыя иконы Твоея/ радости неизречённыя преисполнила еси сéрдце благочестивыя жены./ О, Пречистая Владычице мира,/ Всемощная Царица радосте, Приснодёво твари,/ егда возвратила оной и мужа, и сына, и достояние ея,/ такожде и всем нам милосёрдствуеши,/ даруй исполнение благих желаний,/ источая приснотекущий источник радости молящимся Тебе/ и вседушно вопиющим:/ Радость всему миру родившая,// радости исполни неоскудевающия чтущих Тя.

Кондак Пресвятой Богородице пред иконой Ея Трех Радостей, глас 6

Не имамы иныя помощи,/ не имамы иныя надёжды,/ разве Тебé, Владычице./ Ты нам помози:/ на Тебё надеемся и Тобою хвалимся,/ Твой бо есмы раби,// да не постыдимся.


Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея Трех Радостей

О, Пресвятáя Дёво, всеблагáго Сына Мати всеблагáя, царствующаго града и святáго храма сего покровительнице, всём сущим во гресéх, скорбех, бедах и болёзнех вёрная предстательнице и заступнице! Не прёзри молёния нас, недостойных рабов Твойх, и умоли Сына Твоего и Бóга нашего, да всём нам, с вёрою и умилёнием поклоняющимся пред чудотворным образом Твойм, дарует по коегождо потребе радость: сущим в скорбех и печалех утешéние, бёдствующим милосёрдие, сущим в многонедужии нечаемое исцелёние и укреплёние. О Госпоже Пресвятая, умилосёрдися ко всём чтущим всечестное имя Твоё и всём яви всемощный покров Твой и заступлёние: всякому дёлу, Сыну Твоему угодному споспёшествуй; всякое дёло злóе разруши; в недоумёнии и трудных и опасных обстояниих обретающимся незримую помощь и вразумлёние с небесе ниспосли. Младёнцы воспитай, юныя уцеломудри, отвéрзи им ум к приятию всякаго полёзнаго учёния. От домашния брани и от врагов видимых и невидимых защити и сохрани. Супружества в любви и единомыслии сохрани и от вражды единокровных миром и любовию огради. И всём нам даждь друг ко другу любовь, мир и благочёстие, и здравие с долгодёнствием. Преставившияся в вёре и покаянии от жития сего со ангелы и всёми святыми жити сотвори, да вси на Небеси и на земли вёдят Тя яко твёрдую и непостыдную Предстательницу нашу, рода христианскаго, и, ведуще, славят Тя и Тобою Сына Твоего, со Безначальным Его Отцéм и Единосущным Его Духом, ныне и присно и во вёки веков. Аминь.

Молитвы: https://t.me/nprimeti

Светоч - новости Дубовского района
Добавить комментарий