8 октября, День Сергея. 

8 октября в православной церкви отмечается день Сергия Радонежского — представление преподобного Сергия. Святой Сергий родился в 14 веке в знатной семье под Ростовом. С детства ему было сложно с грамотой, но после встречи со старцем и его благословения, учиться стало значительно легче. После смерти родителей, Сергий принял решение служить богу и основал свято-троицкую обитель, которая стала притягивать монахов со всех уголков страны. Святой Сергий совершил множество чудес и был уважаем митрополитом Алексием, но отказался от предложения стать преемником. Великий князь Димитрий Донской считал его отцом и получил благословение перед Куликовской битвой от святого Сергия. После его смерти, 8 октября (по старому стилю 25 сентября), был установлен праздник в его честь. Святой Сергий стал покровителем всех, кто учится, и люди обращаются к нему с молитвами о помощи в трудностях и при воспитании детей. В народе этот день еще называют «капусником», так как раньше 8 октября набирали капусту на зиму. В этот день готовят из нее различные блюда, а выпечка традиционно выпекается на капустных листах и символизирует процветание для семьи. Также в дом звали гостей, причем только женщин и незамужних девушек. Мужчины приходили без приглашения. Важно соблюдать запреты, на ссоры, злость и гордыню. Лучше не брать никаких земельных работ на себя, чтобы не привлечь чужие болезни и несчастья. Также лучше не делиться своими планами с посторонними. И помните, что ни за что не стоит мыть что-либо в этот день.

Азбука православия

Тропарь преподобному Сергию, игумену Радонежскому, на преставление, глас 4

Иже добродётелей подвижник,/ яко истинный воин Христа Бога,/ на страсти вельми подвизался еси в жизни врёменней,/ в пёниих, бдёниих же и пощёниих образ быв твойм учеником;/ тёмже и вселися в тя Пресвятый Дух,/ Егоже дёйствием свётло украшен еси./ Но яко имёя дерзновёние ко Святéй Троице,/ поминай стадо, ёже собрал еси, мудре,/ и не забуди, якоже обещался еси,/ посещая чад твойх,// Сéргие преподобне, отче наш.

Кондак преподобному Сергию, игумену Радонежскому, на преставление, глас 8

Христовою любовию уязвився, преподобне,/ и Тому невозвратным желанием послёдовав,/ всякое наслаждение плотское возненавидел еси,/ и яко солнце Отечёству твоему возсиял еси;/ тем и Христóс даром чудéс обогати тя./ Поминай нас чтущих пресвётлую память твою, да зовéм ти:// радуйся, Сéргие Богомудре.
Молитва 1-я преподобному Сергию Радонежскому
О, свящённая главо, преподобне и Богоносне óтче наш Сéргие, молитвою твоёю, и вёрою и любовию, яже к Бóгу, и чистотою сёрдца, ещё на земли во обитель Пресвятыя устроивый, и ангельскаго общёния и Пресвятыя Богородицы посещёния сподобивыйся, и дар чудодёйственныя благодати приёмый, по отшéствии же твоём от земных наипаче к Бóгу приближивыйся, и Небёсныя силы приобщивыйся, но и от нас духом любве своея не отступивый, и честныя твоя мощи, яко сосуд благодати полный и преизливающийся, нам оставивый! Вёлие имея дерзновёние ко Всемилостивому Владыце, моли спасти рабы Его, сущей в тебё благодати Его вёрующия и к тебе с любовию притекающия. Испроси нам от великодаровитаго Бога нашего всякий дар, всем и коемуждо благопотрéбен, вёры непорочны соблюдёние, градов наших утверждение, мира умирение, от глада и пагубы избавлёние, от нашествия иноплемённых сохранёние, скорбящим утешёние, недугующим исцелёние, падшим возставлёние, заблудшим на путь истины и спасёния возвращёние, подвизающимся укреплёние, благодёлающим в делах благих преспеяние и благословёние, младёнцем воспитание, юным наставлёние, невёдущим вразумлёние, сиротам и вдовицам заступлёние, отходящим от сего врёменного жития к вёчному благое уготовлёние и напутствие, отшедшим блажённое упокоёние, и вся ны споспешествующими твойми молитвами сподоби в день Страшнаго суда шуия части
избавитися, десныя же страны общники быти и блажéнный óный глас Владыки Христá услышати: приидите, благословённии Отца Моего, наслёдуйте уготованное вам Царствие от сложёния мира. Аминь.
Молитва 2-я преподобному Сергию Радонежскому
О, свящённая главо, преподобне отче, преблаженне авво Сéргие великий! Не забуди убогих свойх до конца, но поминай нас во святых свойх и благоприятных молитвах к Богу. Помяни стадо свое, ёже сам упасл еси, и не забуди посещати чад свойх. Моли за ны, отче свящённый, за дёти своя духовныя, яко имея дерзновёние к Небёсному Царю, не премолчи за ны ко Господу и не презри нас, верою и любовию чтущих тя. Поминай нас, недостойных у престола Вседержителева, и не престай моляся о нас ко Христу Бóгу, ибо дана тебе бысть благодать за ны молитися. Не мним бо тя суща мёртва: аще бо и тéлом преставился еси от нас, но и по смерти жив сый пребываеши. Не отступай от нас духом, сохраняя нас от стрел вражиих, и всякия прёлести бесовския, и козней диавольских, пастырю наш добрый; áще бо и мощёй твойх рака пред очима нашима видима есть всегда, но святая твоя душа со ангельскими воинствы, со безплотными лики, с Небёсными силами, у Престола Вседержителя предстоящи, достойно веселится. Вёдуще бо тя войстинну и по смёрти жива суща, тебе припадаем и тебе молимся, ёже молитися о нас Всемилостивому Богу о пользе душ наших, и испросити врёмя на покаяние, и о невозбранном прейтии от земли на Небо, мытарств же горьких, бесов, воздушных князéй и вёчныя муки избавитися, и Небесному Царствию наслёдником быти со всёми праведными, от века угодившими Господу нашему Иисусу Христу, Емуже подобает всякая слава, честь и поклонение со Безначальным Его Отцём и с Пресвятым, и Благим, и Животворящим Его Духом, ныне и присно и во вёки веков. Аминь.

Всем крепкого здоровья и благополучия! Берегите себя!

Светоч - новости Дубовского района
Добавить комментарий